KDP Primorje

Plivačka rekreacija

HOMO SI PLIVAT 

 VJEŽBANJE I  USAVRŠAVANJE VJEŠTINE PLIVANJA ZA DJECU I ODRASLE (do 104 g.)

EU

Rezultati istraživanja  Eurobarometra (2013) o sportu i tjelesnoj aktivnosti pokazuju da:

41% Europljana vježba i/ili se bavi sportskom aktivnošču barem jednom tjedno, a veći dio građana EU (59%) nikada ili rijetko.
Sportska aktivnost se smanjuje s dobi71% žena i 70% muškaraca u 55+ dobnim skupinama nikad ili rijetko koristi ili ne baviti se sportom.
Općenito govoreći, građani u sjevernom dijelu EU su najviše fizički aktivni. Najniže razine sudjelovanja su grupirani u zemljama južne EU.
Gotovo tri četvrtine građana EU-a (74%) kažu da nisu članovi niti jednog sportskog kluba.
Najčešći razlog za bavljenje sportskom ili fizičke aktivnosti je poboljšanje zdravlja (62%). Drugi zanimljivi razlozi uključuju poboljšanje kondicije (40%), opuštanje (36%) i zabavu (30%).

Utvrđeno je da je plivanje sportska disciplina koja najučinkovitije pomaže očuvanju zdravlja u svim dobnim skupinama i najčešće se od strane liječnika prepisuje pacijentima i rekonvalescentima u terapijske svrhe. U takmičarskim skupinama veterana (master) plivača međunarodna plivačka federacija vodi godišnje tablice najboljih rezultata do starosne kategorije 100-104 godine. Što je, naravno, nepoznato u drugim sportovima

HR

Svaki drugi građanin Hrvatske ne zna plivati, a ostatak uglavnom pliva loše i nepravilno! Većina osoba koje za sebe govore da plivaju – ustvari plutaju, pri tom radeći nespretne ili nedovoljno plivački artikulirane pokrete kako bi održali ravnotežu i slabo kretanje kroz vodu. Takvo loše plivanje ne pomaže relevantnom podizanju aerobne i anaerobne kondicije, kao niti pri rehabilitaciji (plivačka terapija) – ZAŠTO!?
Pokreti u zglobovima i svezama nisu cjeloviti već samo djelomični, a duljina i intenzitet ponavljanja i opterećenja su nedovoljni zbog brzog umaranja uslijed nepravilnih pokreta.

Zarazite se vještim plivanjem!

Kad vas učinimo vještim plivačima profitirali ste za još jednu prekrasnu mogućnost treniranja, oporavka od stresa, održavanja vlastite forme, izgradnje vlastitog tijela i kvalitetne rehabilitacije. Put do ljepšeg, svježijeg i zdravijeg izgleda bit će sigurno kraći i zanimljiviji, uz znanstveno dokazan najzdraviji oblik sportske rekreacije, kojim se može i preporučuje baviti cijeli život.
FINA (Svjetska plivačka federacija) statistički godišnje bilježi najbolje rezultate i apsolutne rekorde plivačica i plivača svih dobnih skupina do 104. godine života.